Η διχοτόμηση της Κύπρου αποφασίστηκε και υπογραφηκε στην συνοδο του ΝΑΤΟ το 1971
Το Σεπτέμβριο του 1971, ο στρατηγός Γρίβας εξαφανίζεται από την Αθήνα. Στην αρχή, η απουσία του από την ελληνική πρωτεύουσα συγκαλύπτεται όσο είναι δυνατό. Η χούντα κάνει πως δεν γνωρίζει τίποτα. Ο Γρίβας, όμως, έχει φύγει εν γνώσει της για την Κύπρο.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 1971, ένα μικρό πλοιάριο με κυβερνήτη τον Τουρκοκύπριο Αλή-Ντανά πλησιάζει νύχτα στην παραλία της Λεμεσού. Με προφύλαξη πηδά στη στεριά ένα γεροντάκι και χάνεται στο σκοτάδι. Είναι ο στρατηγός Γρίβας. Προορισμός του η παρανομία. Σκοπός του η συγκρότηση ένοπλων φιλοχουντικών – αντιμακαριακών ομάδων.
Όταν αργότερα έγινε γνωστή η παρουσία του Γρίβα στην Κύπρο, η Ελλάδα έλεγε, ότι ο Γρίβας απέδρασε, ενώ η Τουρκία δήλωνε: «Ουδεμία ανησυχία». Και δεν είχαν άδικο οι Τούρκοι. Όλα είχαν ήδη τακτοποιηθεί με τη συμφωνία της Λισαβόλας μεταξύ Παλαμά και Ολτζάυ. Δεν έπρεπε, λοιπόν, να ανησυχούν.
Η συμφωνία Λισαβόνας, η οποία υπογράφτηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ στην πορτογαλική πρωτεύουσα προέβλεπε τον ουσιαστικό διαμελισμό της Κύπρου. Η Ελλάδα θα έθετε υπό τον έλεγχό της τις περιοχές Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου, καθώς και μέρος των επαρχιών της Λευκωσίας και της Αμμοχώστου. Η Τουρκία θα έπαιρνε την επαρχία Κυρηνείας, το τμήμα Καρπασίας και μέρος της Λευκωσίας και όλο αυτό το τμήμα θα ανακηρυσσόταν ο 68ος νομός της Τουρκίας, δηλαδή, ότι ακριβώς επιδίωκαν για τόσον καιρό οι Τούρκοι. Και όλα αυτά συμφωνήθηκαν εν αγνοία της κυπριακής κυβέρνησης, όπως δήλωσε αργότερα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Κυπριανού και αργότερα πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου.
Μόλις πληροφορείται η κυπριακή κυβέρνηση τα συμφωνηθέντα, προσπαθεί μέσω των Ηνωμένων Εθνών να ανατρέψει τη συμφωνία. Για το σκοπό αυτό έρχεται ο Μακάριος στην Αθήνα, αλλά δεν βρίσκει καμιά απολύτως κατανόηση από μέρους των δικτατόρων. Βιαστικός και άπρακτος επιστρέφει στην Κύπρο, ενώ ο υπουργός των Εξωτερικών Κυπριανού μεταβαίνει στη Ν. Υόρκη. Εκεί συναντιέται με το γενικό γραμματέα Ου-Θαντ και κατορθώνει να τον πείσει να αναλάβει πρωτοβουλία για την ακύρωση των αποφασισθέντων στη Λισαβόνα. Ο Ου-Θαντ δέχεται την πρόταση και μάλιστα με χαρά, ελπίζοντας πως θα λύσει το κυπριακό, πριν αποχωρήσει από τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στο τέλος του χρόνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου